Een band vervangen

Het vervangen van de voorband

In het geval van canti’s of V-brakes (zie onderdelen – remmen) dien je eerst je rem open te zetten. Hierna kan je het voorwiel verwijderen door de snelspanners (quick release) te openen. Bij sommige modellen voorvorken dien je de snelspanner volledig open te draaien.

Snelspanner
Wanneer de snelspanneer volledig is geopend en de rem openstaat kun je het wiel zonder problemen uit je voorvork halen. Hoe de band zelf te vervangen is kan je lezen bij repareren van de band.

Het monteren van het voorwiel gebeurt natuurlijk in de omgekeerde volgorde. Plaats eerst het wiel weer tussen de vork. Draai indien nodig de snelspanners dicht en sluit hem, let hierbij op dat de hendel dicht langs de vork wordt geplaatst. Sluit vervolgens de rem weer en kijk of het wiel goed tussen de rem gecentreerd staat.

Het vervangen van de achterband

Achterwiel
Het achterwiel werkt op een soortgelijke manier, echter gaat dit het gemakkelijkste wanneer de versnelling op het grootste blad voor en de kleinste achter geschakeld staat.
Kijk bij skills – schakelen hoe dit te doen.

Let wel op dat je eventueel de achter derailleur iets mee helpt bij het eruit halen en weer terugzetten. Hoe de band zelf te vervangen is kan je weer lezen bij repareren van de band.

Inkomende zoektermen:

Comments are closed.